Fericire versus munca grea - ce duce la succes?
Un lucru este să reușești la locul de muncă. De multe ori îl asociem cu o funcție executivă, salariu complet și mult prestigiu. Cu toate acestea, această idee nu este departe de ceea ce este planificat, deoarece planificarea carierei, obiectivele și dorințele carierei sunt la fel de diverse ca atitudinile personale față de viață. Fie că sunteți un bancher de investiții, un fondator de start-up-uri sau un lucrător administrativ - cu toții vrem să știm „Ce este important pentru succesul în munca dvs.?
Subiect fierbinte
Această întrebare pare să fi înflorit de câțiva ani. Nenumărați antrenori și seminarii promit un răspuns ușor la mai mulți sau mai puțini bani. Căutarea unei formule miraculoase a fost de mult timp o afacere. Auzim adesea că anumite calități, precum perseverența, pasiunea și determinarea, pot susține o carieră. De fapt, sună logic, bunicile noastre au spus deja: „Dacă vrei ceva, trebuie să faci ceva pentru asta!” Deci formula succesului profesional este foarte simplă. Dacă vrei să ai succes, trebuie doar să muncești din greu. Dar este cu adevărat suficient?
Depinde și de noroc și întâmplare
Savantul italian Alessandro Pluchino nu a dorit să fie mulțumit de această formulă simplă și a constatat că alți factori de succes sunt importanți. În studiu, el și colegii săi de la Universitatea din Catania au descoperit că parcursul carierei noastre depinde și de noroc și de întâmplare. Cercetătorii nu susțin că fericirea este singurul factor decisiv. Cu toate acestea, datele lor arată că multor oameni le lipsesc pașii cheie către succesul profesional, nu percep coincidențe fericite și căi noi, deoarece se concentrează prea mult pe optimizarea abilităților lor.
Talentul nu este, de asemenea, o garanție a succesului
Studiul nu numai că arată că recunoașterea și utilizarea coincidențelor fericite are un impact asupra carierei noastre. Cercetătorii au încercat, de asemenea, să testeze relația dintre succes și talent simulând parcursurile carierei așa-numiților „agenți” folosind un model matematic. Rezultatul: cei mai talentați oameni sunt rareori cei mai de succes. Cei mai de succes oameni provin adesea dintr-un grup de oameni cu talente relativ medii. Deci, aceasta înseamnă că munca grea nu merită, angajamentul nu este recompensat și talentul este complet irelevant? În cele din urmă, studiul arată că ar trebui să ne așezăm și să așteptăm o coincidență fericită pentru a avea grijă de toate?